Historie

10 JAAR autocross 1998 / 2008

In 1998 is het is het begonnen (sommigen noemen het een virus ik een hobby) Ronald was 18 jaar geworden en had zijn rijbewijs gehaald. Er moest gecrost worden de vrije standaard golf 1 stond al klaar in de schuur voordat Ronald zijn rijbewijs had gehaald. Dat was niet zo raar want het crossen zit een beetje in de familie. Zijn broer Chris reed immers al in de vrije standaard. Het is zijn Opa’s schuld (docter moos) want hij is er mee begonnen en het werd dapper overgenomen door zijn vader (A.Wekema) en zijn oom (E.J.Wekema) deze laatste is nog steeds te bewonderen in zijn stockcar.

Er werden eerst alleen buurt crossen gereden ( Yde-Eelde-Bunne-Peest) gaande de jaren werden er op meerdere plaatsen gereden van zandbanen naar kleibanen en zelfs oval op Ter Apel. In 2000 werd er een nieuwe vrije standaard gebouwd weer op basis van een golf 1. Ronald reed met deze auto het gehele seizoen op de oval en een aantal crossen tussendoor. Dit koste echter heel veel tijd omdat de auto steeds omgebouwd moest worden ( asfalt/zand) en de auto was nooit 100 procent voor beide soorten baan.

In 2004 werd er besloten te stoppen met ovalracen, en een nieuwe auto te bouwen specifiek voor de cross. Er werd een Scirocco 1 als basis gebruikt en werd met veel denkwerk gebouwd. (Resultaat tot heden 2008 heeft  hij 66 crossen gereden en word weer nettjes gemaakt voor seizoen 2009.) Het jaar 2005 werd er voor het eerst gereden bij de N.A.C. en N.N.C.R.O. Het werd allemaal wat serieuzer de auto werd professioneler elke keer maar weer verbeteren veel tijd en energie werd hier ingestoken.

Ook werd de oprijwagen verkocht en een vrachtwagen aangeschaft deze werd in de gehele winterperiode klaargemaakt en ingericht voor de cross. Vele uren zitten hierin maar het is een genot en de vele uren waard.

In 2007 werd de overstap gemaakt naar een nieuwe motor de trouwe 8 klepper (na 8 jaar) werd vervangen door een 16 klepper gebouwd en ontwikkeld door Jan de Grooth en Mark Aalders. Deze word nog steeds door ontwikkeld en zal in 2009 gewoon weer zijn dienst doen. En we hopen dat de+/- 60 prijzen die behaald zijn minimaal worden verdubbeld in de volgende 10 jaar.

Echter niet te vergeten deze 10 jaar zijn mede mogelijk gemaakt door Catherine-Jannes-Chris-Albert-Jannie-Gerrit-Henderikus-Jan-Mark-Menne. De sponsoren Autobedrijf A Wekema-Voegbedrijf Homan-Peters Autosport-JDGMotoren-EdMar Jachtbouw-Kapsalon de Punt-Autoschade S v Kalker-Schuurmans advocaten. De promotors AutocrossFG-Menne Tillema-Racing Actueel-Finish-Kammenga fotos.

En natuurlijk de clubs en vrijwilligers HULDE voor deze mensen zonder hun kon dit allemaal niet. Toon allemaal wat respect voor deze mensen overal gaat wel een keer wat fout maar we moeten naar alle goede dingen kijken en niet de slechte.

Wij hopen nog op vele jaren autocross.